Mantelzorg en je relatie

Wat doe je als mantelzorg jouw relatie verandert?

Je leven verandert zodra je mantelzorger wordt. Je hebt het druk met de zorg en er moet een hoop worden geregeld. Maar ook de relatie met degene voor wie je zorgt verandert. Dit is soms best moeilijk. Praat er daarom met iemand over en ontdek manieren om positief om te gaan met de situatie.

De relatie verandert door lichamelijke of geestelijke achteruitgang  

De veranderende relatie heeft vaak verschillende oorzaken. Misschien help je de ander met eten, aankleden en douchen. Terwijl dit vroeger niet hoefde. Of wordt het geheugen van je naaste steeds slechter waardoor jij alle praktische zaken regelt. Het karakter van de ander verandert vaak ook langzaam maar zeker. En dat heeft gevolgen voor jullie relatie. (tekst gaat verder onder de foto)

Gebruik deze 3 tips om het samen leuk te houden

Het is belangrijk om het fijn te hebben samen. Zo houd je het als mantelzorger langer vol. Hoe ga je als mantelzorger dan zo goed mogelijk om met een relatie die verandert? We geven je hiervoor 3 tips.  

  1. Praat erover met een psycholoog
    Vraag je huisarts om psychische hulp. Ga in gesprek over wat de veranderingen met jou doen. Samen met een psycholoog of coach vind je manieren om beter met de situatie om te gaan. Zo blijft het fijn.
  2. Beleef je relatie op een andere manier
    Sommige dingen kun je niet meer samen doen. Maar een hoop andere dingen juist weer wel. Gelukkig zijn er nog veel manieren het samen leuk te houden als de relatie verandert.
  3. Praat met andere mantelzorgers
    De veranderende relatie maakt je soms eenzaam of boos. Andere mantelzorgers weten hoe het voelt als de relatie steeds meer verandert. Dit geeft steun. Kom in contact met andere mantelzorgers en help elkaar goed om hier goed mee om te gaan.

Deel je eigen tips

Uiteindelijk is elke situatie verschillend en gaat iedereen er weer anders mee om. Wat helpt jou om zo goed mogelijk met de veranderende relatie om te gaan? Laat het ons weten en help daarmee andere mantelzorgers.  

Bron: Mensensamenleving, samentegeneenzaamheid, PGGM.