Het verhaal van Boukje

Boukje de Boer uit Noardburgum heeft een bijzondere mantelzorg-situatie. Zij is mantelzorger voor haar broer en zus. De zus van Boukje kreeg een paar jaar geleden een TIA. Zij kon niet meer terug naar haar huis en is daarom bij haar broer gaan wonen. Door de TIA heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen, waardoor haar geheugen slecht is. Dat betekent dat Boukje eigenlijk het geheugen van haar zus is en alles voor haar bedenkt en organiseert.

Boukje gaat altijd mee naar artsen, ziekenhuizen en andere zorgafspraken. En dat zijn er best veel, want haar zus heeft een zwakke gezondheid. De broer bij wie haar zus inwoont, is natuurlijk ook mantelzorger. Door zijn autisme, kan hij niet alles doen. Beiden komen iedere avond bij Boukje en haar gezin om daar te eten.

Boukje is blij dat ze dit voor haar zus kan doen, vooral omdat ze weet dat haar zus graag in de buurt wilde blijven wonen in plaats van in een instelling verder weg van haar familie. Toch is het soms best wel zwaar. Tijdens een gesprek met Wynet van KEaRN Steunpunt Mantelzorg kwam naar voren dat ze zo nu en dan tijd nodig had voor zichzelf om even op adem te komen. Naar aanleiding van dit gesprek is er meer hulp voor haar zus gekomen, zodat Boukje zo nu en dan de handen vrij heeft en even iets voor haar zelf kan doen. Op die manier houdt ze de zorg voor haar zus en broer beter vol.

Op de foto krijgt Boukje de mantelzorgwaardering uitgereikt door wethouder Andries Bouwman. Boukje was blij en ontroerd bij het vertellen van haar verhaal aan wethouder Bouwman.