Kies je als millennial voor je carrière of word je toch mantelzorger? ‘Daar schuurt het dan een beetje’
Je carrière opgeven om als mantelzorger aan de slag te gaan. Menig millennial zit hier niet op te wachten. “Het is een lastige keuze”, vertelt zorgeconoom Judith Bom van de Erasmus Universiteit Rotterdam in Stand van Nederland: Generatie Next. “Een goeie hierbij om in je achterhoofd te houden is dat het best goed gaat als je niet al te veel uren mantelzorg hoeft te verlenen.”
Bom promoveerde op dit onderwerp. “Misschien zit daar wel een afweging. Misschien kan ik iets van mijn werkuren verminderen om dan een aantal uur mantelzorg te geven en zorgen dat ik het kan delen met meerdere broers en zussen of andere mensen zodat je niet al je tijd aan mantelzorg besteedt omdat dat enorm belastend blijkt te zijn. Kijk of je een afweging kan maken en beide kan doen.”
Mantelzorg wordt deels beloond. “Je kan via persoonsgebonden budgetten mantelzorgers betalen of daar een contract over afsluiten. Anderzijds besluiten veel mantelzorgers het niet om te gaan doen vanwege financiële redenen maar omdat ze dat graag willen doen voor hun partner of hun ouders. Daar schuurt het dan een beetje. Wil je daarvoor betaald worden of wil je in zo’n arbeidsrelatie gaan staan met een familielid?”
Nederland tussen de Duitse en Deense oplossing in
In de landen die Nederland omringen is ook nog niet de ideale balans gevonden. Zo kent Duitsland een sterke mantelzorgcultuur. Mantelzorgers worden ruim financieel gecompenseerd en daarbovenop hebben ze ook nog recht op vier weken vakantie. Het systeem is goedkoop omdat er minder professionals nodig zijn, maar het zorgt er wel voor dat vaak vrouwen stoppen met werken.
De Denen kiezen juist voor hun carrière. Zij laten hun ouderen door professionals verzorgen. De kosten voor thuiszorg in Denemarken zijn wel drie keer hoger dan in Nederland. Nederland zit precies tussen de Duitse en de Deense oplossing in.
‘Af en toe veel te weinig aandacht ‘
Volgens Blom is de Nederlandse politiek zich wel deels bewust van het steeds groter wordende zorgprobleem. “De laatste tijd is er veel aandacht voor de enorm stijgende zorgkosten waarbij we zien dat er wat speelt en dat wij daarop moeten gaan inzetten. Ik denk wel dat er af en toe veel te weinig aandacht is voor die hele grote groep mantelzorgers die al een deel van die zorg op zich neemt. Wat wij bijvoorbeeld zien is dat die aan het begin van de coronatijd vergeten werden als grote groep zorgverleners. Daar aandacht voor houden en blijven zien als een onderdeel van ons langdurig zorgsysteem is heel belangrijk.”
Jill Bleiksloot is jong, werkt, heeft een partner en dus een leuk leven. Toch dreigt er binnen afzienbare tijd iets te veranderen. Haar schoonvader heeft op dagelijkse basis hulp nodig. Mantelzorg. Het gebeurt al door duizenden Nederlanders en een grote groep van honderdduizenden millennials komt straks ook voor de keuze te staan: ga ik mijn ouders verzorgen en kan ik daardoor zelf minder werken, of besteed ik het uit en maak ik carrière? Wat is goed voor ons en wat is goed voor de economie?
Dit alles zie je in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Deze kan je bekijken op NPO Start.
Door: Bert van Doorn Bron: wnl.tv