Dit zijn wij

Wij zijn Wynet Bakker, Rianne Nauta, Elly van Manen en Doetie van der Lijn. Wij zijn werkzaam bij KEaRN Steunpunt Mantelzorg. We zijn er voor alle mantelzorgers in Achtkarspelen (Rianne en Elly) en Tytsjerksteradiel (Wynet en Doetie). Iedereen die zorgt voor een ander, jong en oud, kan bij ons terecht.

We zijn er om uw vragen te beantwoorden, met u mee te denken of soms gewoon alleen een luisterend oor te bieden. We zetten in op het verbreden en versterken van uw eigen netwerk, zodat zij u eventueel kunnen helpen bij het zorgen voor uw naaste. Ook brengen we u graag in contact met mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden, zodat u ervaringen kunt delen. Als Steunpunt zetten we ook in op meer bekendheid van mantelzorg en de gevolgen ervan bij bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld als het gaat om het combineren van zorgen en werken.

We bieden praktische informatie, bijvoorbeeld via onze website en nieuwsbrief. Ook vervullen wij een coachende rol als het gaat om het vinden van de beste vorm van balans tussen het zorgen voor een ander én het zorgen voor uzelf. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanbieden van workshops en het voeren van coachende gesprekken. Maar bovenal willen we u dat bieden, waar u behoefte aan heeft. We staan daarom altijd open voor suggesties.

Je kunt op deze site informatie en antwoorden vinden, maar ook zelf een vraag stellen via het contactformulier. Je kunt je wensen, ervaringen en ideeën aanleveren of reageren op anderen. Actief kennis delen en informatie uitwisselen tijdens bijeenkomsten of gewoon even je verhaal kwijt.

Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is er in veel vormen, zoals zorg voor een langdurig ziek familielid, regelmatig hulp en ondersteuning bieden aan een ouder of zorg voor een partner met psychische problemen. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, maar het komt op je pad. Zo kan het zijn dat je op jonge leeftijd al mantelzorg verleent binnen het gezin of als volwassene naast een voltijdbaan de zorg hebt voor een ouder. Of dat je als ouder van een zorgintensief kind 24/7 aan het zorgen bent. In ieder geval heb je een persoonlijk band met diegene en doe je het vrijwillig en onbetaald, en kun je er niet zomaar mee stoppen.

Jij zorgt voor een ander, maar wie vraagt jou hoe het met je gaat?

Mantelzorger: zorg (ook) goed voor jezelf!
Hulp vragen is voor veel mensen niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jezelf is. Je kunt het gevoel hebben tekort te schieten als je ondersteuning vraagt bij de zorg voor je naaste. Dat maakt de drempel om de zorg uit handen te geven nog hoger.

Maar je naaste heeft er niets aan als je meer zelf blijft doen dan je eigenlijk aankunt. Als jij overbelast of overspannen raakt, moet de zorg juist eerder uit handen worden geven dan wanneer je je grenzen goed bewaakt. Vraag dus op tijd hulp. Bijvoorbeeld door advies te vragen over de verzorging, door iemand te zoeken bij wie je je hart kunt luchten, of door vervangende zorg te regelen zodat je er zelf even tussenuit kunt.

“Zorg eerst goed voor jezelf, dan kan je pas voor een ander zorgen.”