BAAS project

Alles wat je wilt weten over het BAAS project  vind je hier 

We zijn weer los met BAAS! 

Op woensdag 11 september spelen we BAAS in Wyns. Vanaf 14.30 uur zijn we te vinden in de speeltuin. 

 

 

februari 2019: BAAS in actie: Kootstertille
Dinsdag 5 februari is de statiegeldbuis die was geplaatst
bij Poiesz Kootstertille, opgehaald door de meiden die deze actie georganiseerd hebben in het kader van het project BAAS. De buis is leeggehaald en het geld werd geïncasseerd. Er zat €46,40 aan statiegeld-bonnetjes in de buis. Voor dit bedrag zijn cadeautjes gekocht voor Stichting Jarige Jop bij Yn Hus. Er werden zelfs nog een paar cadeautjes meegegeven door Yn Hus, geweldig!

Een mooi voorbeeld van de inzet van kinderkracht!

Ook dit jaar komen we weer met BAAS in Kootstertille en alle andere dorpen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

5 december 2018: Speelgoed voor de voedselbank dankzij BAAS!

Het begin: het spelen van BAAS in Hurdegaryp op 4 oktober. Het resultaat: Sinterklaas cadeautjes brengen bij de Voedselbank Tytsjerksteradiel! Een prachtig voorbeeld van kinderen voor kinderen.

In oktober speelden zo’n 15 kinderen het spel BAAS in Hurdegaryp. BAAS is door KEaRN ontwikkeld voor en door kinderen. Het spel is gericht op armoede. Tijdens het spelen van het spel ontstonden mooie gesprekken, kinderen hadden een duidelijke mening en mooie ideeën. Eén van de ideeën was een theezakjes BINGO, met originele bingo prijsjes. De vier kinderen die deze bingo hadden bedacht én georganiseerd, hebben 75 euro verzameld. Hier kochten ze zelf sinterklaascadeautjes voor. In de dagen voorafgaand aan het sinterklaasfeest werden deze door de kinderen ingepakt en op 4 december mochten ze de sinterklaascadeautjes zelf naar de Voedselbank Tytsjerksteradiel in Burgum brengen. Deze worden deze week in de voedselpakketten gedaan, zodat kinderen die het minder goed hebben ook een cadeautje krijgen.
Een mooi voorbeeld van kinderparticipatie!

  

Contactpersoon voor BAAS is Klaske Siersema. Je kunt haar altijd mailen als je nog vragen hebt over BAAS: klaske.siersema@kearn.nl
Je kunt ook contact met haar opnemen wanneer het je leuk lijkt wanneer we BAAS bij jou in de straat spelen! 

BAAS IS….

…een digitaal spel waarmee op een speelse manier thema’s bespreekbaar gemaakt worden. Voor BAAS is door en voor kinderen van 8 tot 12 jaar een speciale app ontwikkeld. Deze app staat op de tablets waarmee de kinderen BAAS spelen. Er wordt een digitaal hondje uitgelaten in de eigen straat. In het spel zie je het digitale beeld over de werkelijkheid heen (Augmented Reality). Tijdens het spelen moeten op verschillende plaatsen vragen worden beantwoord. Door de antwoorden ontstaat er inzicht hoe zij een bepaald thema beleven.

Het spel is erop gericht om samen met kinderen en buurtbewoners uit een straat verschillende thema’s aan de orde te laten komen, zoals samenleven, elkaar leren kennen en kansen om mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk!

Waarom spelen we BAAS?

Uit verschillende gesprekken met kinderen blijkt dat armoede een ‘ver van hun bed show’ is. Omdat armoede ook zeker speelt onder kinderen (en dus ook bij kinderen in de klas of in de straat), heeft KEaRN met kinderen uit de doelgroep BAAS ontwikkeld. Samen met het digitale hondje Bonny gaan kinderen tussen 8 en 12 jaar met een tablet de straat in en beantwoorden vragen over het thema armoede.
Eén op de 7 kinderen groeit op in armoede. Door BAAS in de straat te spelen met kinderen, willen we met hen ideeën en (creatieve) oplossingen ophalen. Zo kunnen we samen aan de slag met dit thema.

____________________________________________________________________________________

Met BAAS halen we (creatieve) ideeën en oplossingen op die we samen met de kinderen willen uitvoeren. Hier een aantal van de opgehaalde ideeën: 

 

 

 

Augustus 2017: BAAS in nieuwsbrief van het Oranje Fonds

“Als je financieel of sociaal in een lastige situatie zit, zijn er veel voorzieningen maar mensen weten vaak niet waar ze hulp kunnen krijgen. Want op armoede heerst nog steeds een taboe. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, ontwikkelen we samen met kinderen een app die in een bepaalde wijk op straat wordt gespeeld.”

Klik hier om het hele artikel te lezen


7 maart 2017: Fonds voor ontwikkeling en uitvoering van BAAS!

KEaRN Welzijn Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen krijgt een bijdrage van € 20.000,- van het Oranje Fonds. Eerder dit jaar maakte het KansFonds al bekend het innovatiespel BAAS financieel te willen steunen met een bijdrage van € 25.000,-. Dankzij deze financiële bijdragen heeft KEaRN de kans gekregen om een digitaal spel te ontwikkelen, in samenwerking met 8D Games en de NHL. BAAS is een digitale game die op straat gespeeld zal gaan worden met kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar.

Het spel is erop gericht om samen met kinderen en buurtbewoners uit een straat verschillende thema’s aan de orde te laten komen, zoals samenleven, elkaar leren kennen en kansen om mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk!

Tot september 2017 vervullen kinderen in een testpanel rondom het spel een adviserende en beslissende rol. Met hun advies gaan 8D Games, de NHL en KEaRN het spel samen ontwikkelen en vormgeven. Vanaf het najaar zal het spel in de straten van de gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen worden gespeeld met kinderen! Ouders, opa’s en oma’s en buren zijn meer dan welkom om mee te kijken en mee te spelen.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Het afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Má́xima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wilt u meer informatie over het BAAS spel of heeft u een zoon of dochter in de leeftijd van 8-12 jaar, die (misschien) mee wil doen aan de ontwikkeling van het spel? Neem dan gerust contact op met Melanie Berends van KEaRN Welzijn via melanie.berends@kearn.nl of via 0511-465200.