Wat is een jonge mantelzorger?

Eén op de vier jongeren is een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met zorg. Dit kan zijn zorg voor een vader of moeder, of voor een broer of zusje. Jonge mantelzorgers worden door hun omgeving vaak niet herkend en erkend. Jongeren die opgroeien in een gezin waar zorg nodig is, vinden het vaak zo vanzelfsprekend dat ze niet eens door hebben dat ze jonge mantelzorger zijn.

Deze jonge helden hebben op jonge leeftijd vaak meer verantwoordelijkheden dan leeftijdsgenootjes, ze doen vaker de boodschappen of zorgen ervoor dat er thuis niet te vaak gespeeld wordt met vriendjes of vriendinnetjes. Daarnaast kan het opgroeien in een gezin met zorg invloed hebben op de keuzes wat betreft studie of andere toekomstdromen.

Vanuit KEaRN Steunpunt Mantelzorg is juist óók aandacht voor deze jonge groep mantelzorgers. Er wordt jaarlijks ingezet op het organiseren van funuitjes; samen met andere jongeren leuke dingen ondernemen. Even de situatie thuis vergeten en samen plezier maken. Met elkaar in contact zijn kan ook via de WhatsApp Groep. Daarnaast willen we als Steunpunt de zichtbaarheid van jonge mantelzorgers vergroten zodat ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

Mantelzorger: denk aan jezelf
Ontspanning, contact met anderen aangaan en onderhouden: dingen die belangrijk zijn voor jou als jonge mantelzorger. Tijd voor jezelf vrij maken is nodig om het evenwicht te behouden. Door bewust te kiezen voor jezelf, help je ook de ander. Neem gerust eens contact met ons op. Want of het nu gaat om het luisteren naar je verhaal of om onafhankelijke ondersteuning en advies: jouw belang is ons uitgangspunt.