Week van de jonge mantelzorger

De landelijke (digitale) campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. De Week van de Jonge Mantelzorger (1 t/m 7 juni) is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt ondersteund door MantelzorgNL en JMZpro. Friese welzijnsorganisaties KEaRN Welzijn, Het Bolwerk, Sociaal Werk de Kear, Sociaal Collectief, De Skûle Welzijn en Caleidoscoop bundelen de krachten en sluiten aan bij deze landelijke campagne. Naast de (online) activiteiten vanuit de campagne ‘Deel je zorg’ ontvangen de Friese jonge mantelzorgers persoonlijk een tasje met tips. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger zijn er regionaal (digitale) activiteiten om de dagelijkse zorgen te vergeten. Deze vinden zoveel mogelijk tegelijkertijd plaats en in een vertrouwde samenstelling.

Eén op de vier kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar heeft thuis te maken met zorg, bijvoorbeeld voor een ouder, broer of zus die chronisch ziek is, een (verstandelijke) beperking heeft of een psychische aandoening. Doordat deze jonge mantelzorgers op jonge leeftijd al te maken krijgen met zorgtaken, worden zij beperkt in hun eigen ontwikkeling en groei, wat negatieve effecten kan hebben zoals chronische stress, verminderde schoolprestaties of studievertraging. De huidige onzekere coronaperiode kan leiden tot extra belasting van de jonge mantelzorgers. Daarom is het belangrijk dat er extra aandacht is voor deze doelgroep. Nu, en in de toekomst.


Ook in 2022 besteden we aandacht aan de Week van de Jonge Mantelzorger. Op onze Facebook en Instagram accounts posten we iedere dag. Maar dat is niet alles. Op zaterdag 18 juni organiseerden we, in samenwerking met de Friese Steunpunten, een fun-uitje voor jonge mantelzorgers naar Wildlands in Emmen!


⚫️⚫️⚫️💚

7 juni 2021: De Week van de Jonge Mantelzorger 2021 is alweer voorbij.
Maar na een week vol activiteiten, informatie en aandacht voor jonge mantelzorgers, gaan we door!
De Week van de Jonge Mantelzorger is er om extra aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers.

We hebben deze week o.a. een leuke online quiz gespeeld, hebben op Singelland College in Burgum Kahoot gespeeld én een signaleringskaart uitgereikt en als mooie afsluiting op zaterdag met 31 jonge mantelzorgers uit Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Noardeast Fryslân Escape the City in Dokkum gespeeld. Verderop vind je de foto’s.

Maar jonge mantelzorger….dat ben je het hele jaar door.

Keep your eyes open! Jonge mantelzorgers zijn #niettemissen.

Wat neem jij mee van deze week? Wil je meer weten over wat wij doen? Neem dan gerust contact met ons op!
mantelzorg@kearn.nl


1-7 juni: De Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de jonge mantelzorger 2021: niet te missen

1 t/m 7 juni staat weer in het teken van Jonge Mantelzorgers. Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Deze jongeren helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Maar daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vragen we landelijk aandacht voor deze jongeren. KEaRN Steunpunt Mantelzorg organiseert deze week activiteiten voor jonge mantelzorgers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel (en zelfs daarbuiten!). De aankondigingen vind je hieronder.
Op donderdag 3 juni wordt er, in samenwerking met het jongerenwerk van KEaRN, een bewustwordingsactie georganiseerd op het Singelland in Burgum. We spelen via Kahoot een leuke quiz en overhandigen zogenaamde signalenkaarten aan de docenten. Op die manier hopen we dat zij nog sneller oog hebben voor jongeren die opgroeien met zorg.
Hou ook onze Facebook-pagina’s in de gaten.

Het thema van dit jaar is: Niet te missen!


Vorig jaar (2020) lanceerde de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg tijdens de week van de jonge mantelzorger een nieuwe bewustwordingsvideo: Jonge mantelzorgers in deze tijd. Bekijk de video:

Daarnaast lanceerde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 1 juni 2020 de campagne ‘Deel je zorg’. Maar wat houdt dat in? Eric Corton ging in gesprek met o.a. Minister Hugo de Jonge, 3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal.

Klik hier voor de pdf versie.

Betrokken partijen

Sinds 1 januari 2020 zijn de volgende organisaties betrokken bij de Alliantie: JMZ Pro, MantelzorgNL, Vilans, Movisie, Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Trimbos-instituut, Stichting Informele Zorg Twente, Vanzelfsprekend!?, Brussen Erbij Beweging (BEB) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie?

Kijk op https://www.jmzpro.nl/de-alliantie